top of page

Havalandırma
Sistemler

bvn-slider-radyal-fanlar_edited.jpg

Havalandırma sistemleri denince çok geniş uygulama alanı olan sistemler kümesinin adıdır. Genel olarak cebri ve tabi havalandırma olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Cebri havalandırma isminden de anlaşılacağı üzere bir cihaz vasıtasıyla havanın yer değiştirmeye zorlanmasıdır. Bu işlemi yaptığımız cihazlara aspiratör ve vantilatör denen bir motor vasıtasıyla çalışan fanlar ile yapılır. Günümüzde bu sistemlerin bir çok modeli ve çeşidi vardır.

Tabii havalandırma menfezler vasıtasıyla herhangi bir zorlama olmaksızın havanın ısı değişiminden faydalanılarak yapılan havalandırma yöntemidir.

Bu havalandırma yöntemlerini uygularken ortama giren ve çıkan havayı çeşitli yöntemlerle filtreleyip ısısını ve nem oranlarını değiştiriyorsak bu işlemede klimatize etmek denir. Bu cihazlarada klima santralı denir.

havalandırma.jpg
klima santrali.webp
Klima Santralleri

Havalandırma sistemleri arasında en çok tercih edilen sistem olan mekanik yani cebri havalandırma; kötü havayı tahliye ederken, temiz havanın içeri girmesini sağlar. Bu iki hareket de özel bir sistem ile sağlanmaktadır. Bunun için fan kullanılır. Fanların birden çok görevi vardır. İlk olarak dışarıdan taze hava emiş işlemini yapmaktadır. Bunun ardından hava içeride istenilen şartlara göre bir dizi işlemden geçirilir filitreleme, nemlendirme ,ısıtma  veya soğutma gibi. Bu süreçte talebe göre gerekli sıcaklık değişikliği yapılması mümkündür. Hava burada temizlendikten sonra iç ortama uygun bir hale gelir. Son derece özel ve dayanıklı olarak döşenmiş, ayrıca hiçbir şekilde sızdırma yapmayan kanallardan geçen hava ortama yayılmaktadır. Sistem içinde yer alan diğer fan ise tahliye için kullanılır. Buna egzoz fanı adı verilir. Bu noktada içeride ısıtlan veya soğutulan kirli hava ile ısının da dışarı atılmasını önlemek gerekir. Bu durumda ısı geri kazanım sistemi gereklidir ve kullanılır. Böylelikle insan sağlığı için sorun teşkil edebilecek olan hava ortamdan tahliye edilmektedir. Burada dikkat çeken nokta, özellikle ısının geri elde edilebilmesidir. Konutlarda bu oran yüzde 85’e kadar çıkabilir. Bu açıdan bakıldığı zaman mevcut sistem oldukça işlevseldir.

Aspiratörler

Ortamda bulunan istenmeyen kirli havayı emerek dışarıya atan cihazlara aspiratör denir. Kullanım şartlarına gör çeşitli modellerde yapılabilmektedir.WC Banyo havalandırmasından mutfaklarda yağlı havayı alıp dışarı atabilen ,endüstriyel tesislerde dumanlı, zehirli asitli gazların ve havanın tahliyesine kadar birçok amaçla kullanılabilirler. İhtiyacınızı belirlemede mühendis kadromuz ile gerek projeleriniz gerekse yerinde keşif yaparak en uygun alternatifli teklifleri ücretsiz olarak sunabiliriz.

1484996587_3.jpg
ısı geri kazanım cihazı.jpg
Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı geri kazanım cihazı, Emiş egzos hava ile taze üfleme havalandırmanın çakıştırılarak, ön ısıtma yapılmasıyla ısı geri kazanımı sağlanırSürdürülebilir binalar oluşturabilmek için enerji dönüşüm sistemlerinin yüksek verime sahip olması gerekir. Bir binada enerji kullanımının yoğun olduğu ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri bu anlamda önemli olup ısı geri kazanımlı havalandırma sistemi kullanımı enerjinin verimli kullanımına katkı sağlayabilir.Isı geri kazanımlı havalandırma cihazlarının ısıl performans değerlendirmesi için sıcaklık verimi, performans katsayısı, ısıl verim, özgül fan gücü gibi EN308 ve EN13053’te tanımlanmış eşitlikler kullanılır. Isı geri kazanımlı havalandırma sistemlerinde verimi doğrudan etkileyen temel ekipman olan ısı değiştirgeçleri reküperatif (plakalı) veya rejeneratif (rotorlu) olabilir. Günümüz teknolojisi ısı geri kazanımlı havalandırma cihazlarında sıcaklık verimi (EN308’e göre) için, kullanılan havadan havaya ısı değiştirgeçlerine bağlı olarak, belirli maksimum değerlere ulaşılmasını sağlamaktadır.

Menfez Anemostad Difüzör

Menfez havalandırma ve klima sistemlerinde yer alan son ekipmanlardır. Günümüzde iklimlendirme güncel hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Modern yaşam akışı içinde, teknolojik gelişmeler ile birlikte iklimlendirme her geçen gün çok daha yaygın olarak yaşam mahallerimize girmekte ve klima sistemlerinin kullanımı mahallerde giderek yaygınlaşmaktadır.

Bulunduğu mahal içerisinde konfor şartlarını sağlayabilmek için bu ekipmanların doğru seçilmiş olması sistemin kusursuzluğu açısından büyük önem taşımaktadır. Ortama verilen havanın, mahal içerisinde dağılması, menfezlerin yerlerinin ve tiplerinin belirlenmesi havalandırma tekniğinin en önemli konularından biridir. Araştırmalar havalandırma sistemlerine ait sorunların büyük bir çoğunluğunun menfezlerden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Menfez seçimi için her duruma uygun kesin kurallar koymak mümkün değildir. Özellikle yüksek ısıtma ve soğutma yükü olan karmaşık geometrik ölçülere sahip mahallerde güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Seçim yapılırken çok dikkatli ve tecrübeli kişiler tarafından seçim yapılması önemlidir. Firmamız projelendirmelerinde hassas software programlar kullanarak en optimum seçimi yapmaktadır.

Menfez_edited.jpg
havalandirma-kanallari.png
Tarpeh-Harris-Fabrika.jpg
HAVALANDIRMA-KANALLARI (2)_edited.jpg
Havalandırma Kanalları

Genel olarak havalandırma diğer sistemlerin tamamlayıcısı konumundadır. Ancak havalandırma sistemlerinin dizaynı ve uygulaması farklı bir çalışma alanıdır. İç ortamdaki havanın toplanması, kirli havanın taze havayla yer değiştirmesi, havanın filtre edilmesi ve temizlenmesi, dışarı atılan havanın ısısının geri kazanılması gibi işlemler havalandırmanın konularıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte kanal sistemleri de hammadde ve imalat şekillerine göre çeşitlendi.
GALVANİZ PRİZMATİK KANALLAR:
En çok kullanılan kanal yöntemi olup imalat teknolojilerinin de gelişmesiyle giderek daha hızlı üretilir vaziyete gelmektedir.
PASLANMAZ KANALLAR:
Genelde gıda ve sağlık sektöründe hijyenin ön planda tutulduğu alanlarda uygulama sahası bulmaktadır. Galvaniz kanala göre işlenmesi daha zor ve masraflıdır.
DKP (SİYAH SAC) KANALLAR:
Genel olarak mutfak davlumbazlarının egsozt sisteminde kullanılır, kaynaklı imalat olarak inşa edilirler, ve üzerleri taş yünü ile izole edilirler.
KENETLİ KANALLAR:
Şerit halindeki sacın makine tarafından dikilerek oval veya yuvarlak formunda birleştirilmesi ile oluşturulur. Özellikle yüksek basınca ihtiyaç duyulan veya asma tavan arasında kalmayan yerlerde uygulama alanı vardır. Gene galvaniz kanala göre daha pahalı bir çözümdür.
FLEXIBIL KANALLAR:
Alçak statik basınçlı sistemlerde direkt olarak uygulanırken, yüksek basınçlı sistemlerde ana kanal ile üfleme noktaları arasındaki irtibatı sağlarlar. Esnek yapıları nedeni ile mimari çözümlere daha yatkın olup uygulama yapma süreleri de çok daha kısadır.
POLİÜRETAN KANALLAR:
Malzemenin kendi özelliğinden dolayı izolasyon kabiliyeti yüksektir. Dayanıklılık gerektirmeyen yerlerde basit el aletleri ile bile üretilebilir.
TEKSTİL KANALLAR:
Sadece Üfleme hatlarında kullanılmasına rağmen menfez veya anemostat gibi dağıtıcılara ihtiyaç duymaması ve yüksek debilerde en çabuk uygulama yapılabilen kanal olması nedeni ile mono blok alanlarda büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Yıkanabilmesi ve renk alternatiflerine sahip olması da kullanım alanını genişletmektedir.

bottom of page